Groothandel in duurzame schoolartikelen

Meet de luchtkwaliteit in uw klas-en werklokalen!


Maak uw keuze uit ons gamma professionele luchtkwaliteit- en CO2-meters


Al onze meters voldoen aan de aanbevelingen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Lees hier meer info. 


Draagbare CO2 meter met LCD scherm


Deze gebruiksvriendelijke CO2 monitor is een draagbare precieze luchtkwaliteitsmeter voor binnenruimtes, zoals klassen in scholen, werkplekken in bedrijven, ... Hij meet ook temperatuur en luchtvochtigheid en heeft een alarm. Het model is eenvoudig te bedienen en kan ook aan de muur worden bevestigd (bv. op veilige hoogte). Je hebt geen extra app of software nodig, de resultaten zijn af te lezen op het toestel. Dit toestel voldoet aan alle normen geadviseerd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (zie verder) voor de meting van luchtkwaliteit in scholen.


Specificaties:

- gebruiksvriendelijk, gemakkelijk om in te stellen en resultaten af te lezen
- Sensoren binnen: het toestel meet CO2, temperatuur, vochtigheid

- NDIR technologie
- Bereik CO2-sensor: 0-5000 ppm
- Temperatuurbereik: 0-90 graden
- Vochtigheidsbereik: 5-95% relatieve vochtigheid

- Alarmtype: Hoorbaar en visueel
- Afmetingen: 120 * 90 * 33,5 mm
- Display & knop: Groot LCD-scherm en aanraakschermknop
- Gewicht: 105 g zonder AC-adapter
- Datalogger opslag: Ja
- Stroomvoorziening: USB-poort, AC-adapter


Mail voor een offerte op maat: info@scooler.be


Meters voor luchtkwaliteit in scholen en jeugdlokalen: kies het juiste type


Bij het kiezen van een geschikte en gebruiksvriendelijke CO2-meter zijn er een aantal zaken waar je op moet letten zoals type sensor, meetfout, meetbereik, kalibratiemethode, led-indicatoren, waarden led-indicatie, model en datalogging.  


Type sensor

Kies voor een NDIR CO-sensor, dit is een niet-dispersieve infraroodsensor. De fabrikant/verdeler vermeldt bij het type sensor vaak ook ‘single beam’ of ‘dual beam’, dit is een verwijzing naar de methode van kalibratie (zie verder).


Display

- Er zijn toestellen met een display die op elk moment de gemeten CO2-waarde toont. Dit heeft als voordeel dat je snel de waarde kan aflezen, vb als je meter in het oranje staat en je wil weten hoe ver je boven de 900 ppm zit. Je kan ook snel zien wanneer je voldoende hebt verlucht en de gemeten waarden weer goed zijn. 

- Bij andere toestellen kan je de waarden enkel online of via een app bekijken. Dit heeft het voordeel dat je vanop afstand de waarden in de gaten kan houden (bv. in het directiesecretariaat, de leraarskamer, ...). Het voorkomt ook onnodige paniek of actie van de leerlingen zelf. 


Meetbereik

In klassen kunnen CO2-waarden hoog oplopen. Kies dus voor een ruim meetbereik tot minstens 5000 ppm. 


Meetfout 

Elk meettoestel, ook een sensor, heeft een meetfout, d.i. de mate dat het resultaat afwijkt van de reële waarde. Voor een verplaatsbare CO2-meter is een afwijking van < 10% aanvaardbaar. Bij toestellen met een meetbereik tot 10 000 ppm mag de afwijking zeker niet >10 % op 900, 1500 en 5000 ppm. Je kan de meetfout terugvinden in de technische fiche van de meter.

De ene geeft dit weer als een absolute waarde in procenten, bij andere meters wordt het als volgt weergegeven: +/- X % + Y ppm. In dit laatste geval reken je uit wat de afwijking is bij 900, 1500 en eventueel bij 5000 ppm . 


Kalibratiemethode

Door veroudering van de sensor kan er “drift” optreden (=een kleine, constante verandering van de meetresultaten van eenzelfde toestel in dezelfde omstandigheden) waardoor de sensor niet meer juist meet. Het is daarom belangrijk dat de sensor regelmatig gekalibreerd (= het afstellen van de sensor zodat deze terug juist meet) wordt.  

Er zijn ook zelfkalibrerende toestellen, zoals onze modellen. Dit gebeurt door een sensor met een zelf-kalibrerende functie; zoals bv ABC (Automatic Background Calibration) Logic™. Zo vermijd je praktische rompslomp om het toestel te laten kalibreren bij een externe firma en labokosten voor kalibratie.


LED-indicator

Op de display van het toestel kan je op elk moment de gemeten CO2-waarde aflezen, maar met een kleuren LED-indicator is het ook snel duidelijk wanneer er een te hoge CO2-waarde wordt gemeten (de oranje led licht dan op) en er dus onvoldoende luchtverversing.


Waarschuwingsniveaus LED-indicatie

De CO2-waarden waarbij de LED op het toestel een bepaalde kleur (groen, rood of oranje) aangeeft worden vaak al ingesteld in de fabriek.  De waarden die wij adviseren in te stellen om het risico op verspreiding van SARS-CoV-2 te verminderen zijn: 

  • Van groen naar oranje: > 900 ppm 
  • Van oranje naar rood: > 1500 ppm 

Geluid

Sommige meters piepen wanneer deze naar een andere kleur gaat. Dit kan hinderlijk zijn tijdens de les. Let er op dat je het geluid kan afzetten. 


Model

Een tafelmodel is eenvoudig op een tafel of lage kast te plaatsen.

Er zijn ook toestellen die aan de muur bevestigd kunnen worden.

De keuze van het type hangt af van het doel van de meting (steekproefgewijs of permanent).


Voeding

- Toestellen die werken op batterijen hebben als voordeel dat ze gemakkelijk kunnen worden geplaatst, maar men dient wel de batterij af en toe te vervangen.

- Toestellen die op netvoeding werken hebben dit nadeel niet, maar de noodzaak van een kabel tussen een stopcontact en het toestel beperkt de flexibiliteit.

- Er zijn ook sensoren die via de USB-poort van een computer van stroom kunnen worden voorzien.


Datalogging

Sommige toestellen kunnen ook loggen, waardoor je de waarden later kan uitlezen of online kan bekijken. Dit heeft als voordeel dat je eenvoudig het verloop van de CO2-waarden gedurende een bepaalde periode kan visualiseren en interpreteren met behulp van bijvoorbeeld een ventilatiedagboek en ook de invloed van bepaalde interventies (vb openen van extra ramen of deuren) om de mate van luchtverversing te verbeteren, in kaart kan brengen. Deze optie is niet noodzakelijk maar kan wel handig zijn voor de preventie-adviseur om de ventilatie meer gedetailleerd in kaart te brengen. Datalogging is ook belangrijk indien men op basis van de CO2 evolutie een raming wil maken van de ventilatiedebieten. Toestellen met data-opslag zijn doorgaans duurder dan toestellen zonder data-opslag.


Voor het online bekijken van de waarden heb je een dataplatform nodig. Fabrikanten bieden dit soms aan, maar dan bestaat de kans dat je vastzit aan een systeem van die fabrikant. Vergeet niet te informeren of het apparaat de meetwaarden kan opslaan als er geen internetverbinding is. Van sommige toestellen zijn de metingen enkel uitleesbaar met bepaalde software (meegeleverd door de fabrikant of te downloaden van de website van de fabrikant). Er is echter geen garantie dat deze software werkt op jouw pc en dat deze op lange termijn nog beschikbaar is.


Kies je voor een systeem met loggen via het internet, zorg dan dat het doorsturen van data volgens veelgebruikte standaarden (bv MQTT) gebeurt, anders zit je vast aan het systeem van de leverancier.  


Hulp nodig?

Zie je door de bomen het bos niet meer, contacteer info@scooler.be


Info van de overheid:

Tips voor een goede CO2-meter - Agentschap Zorg en Gezondheid 

- Agion - Ventilatie en COVID-19  

- Onderwijs Vlaanderen - Coronamaatregelen: verlucht en ventileer voldoende

- Agentschap Zorg en Gezondheid - CO2 meten in de klas

- Onderwijs Vlaanderen - Webinar over verluchten en ventileren op school